Rasadnik CULJAK
BLOG
Voce i povrce
Zdravi i ukusni obroci za sve prilike
Značaj kokosa i njegovih prerađevina
Pripremite vaš vrt za proljeće
Kupus nudi obilje hranjivih tvari
Voćke u proljeće bolje cvjetaju
Zemljište mora biti bogato hranjivim elementima
Prednost dati jesenjoj sadnji
Zašto investirati u voćarstvo i kako donijeti prave odluke?
Bogatstvo kiselog kupusa
Proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima
Temperatura zemljišta bitna za prezimljavanje
Bogastvo citrusa i ukrasnog bilja u „Rasadniku Čuljak“ - Čapljina
U 2016. porast proizvodnje kukuruza, soje, krompira, graha u FBiH
Vogošćanski poljoprivrednici nižu nove uspjehe
Zdrava ishrana
Koliko su jaja zapravo zdrava?
Propolis i imunološki sistem
Najzdraviji orašasti plod
Kako da ispečete savršeno kestenje u rerni i to bez imalo muke
Zimska ishrana ne mora biti monotona: Uživajte u omiljenim ukusima i dobroj liniji
Danas je Svjetski dan vitamina D!
Aditivi ZA ILI PROTIV
TANJIR POD STALNOM KONTROLOM
Domace zivotinje
Nekontrolisano kretanje životinja -
Seoski turizam
Turistička destinacija koju treba vidjeti i doživjeti
Šta je potrebno za razvoj seoskog turizma i agroturizma u BiH
Kulinarstvo
Deset u pola
Ekonomija
Pretpristupni status na putu ka EU integracijama
Paulovnija (Paulownia)
Subvencije i poticaji
Jesu li agro banke rješenje?
Kampanju podržali poljoprivrednici, upućeno pismo poslanicima
Dedić: Poljoprivrednicima pružiti veću podršku u budžetu za 2017. godinu
OK certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU
Ozvaničena saradnja Obrtničke komore FBiH i Udruženja poljoprivrednika
Mediji
Selo je bolje od grada
Ribnjak iz dječačkog sna
“Organske subote” u Banjaluci i Sarajevu
Ljubav prema voćnjaku vratila ih u zavičaj
Zašto investirati u voćarstvo i kako donijeti prave odluke?
Uložili trud i znanje, nagrađeni uspjehom
Otvoren trodnevni sajam "Bosanska tržnica-dobri domaćin meda i ljekobilja"
Brazda za proljećnu sjetvu
Velike perspektive za domaće proizvođače
Zašto mljekarstvo usporava korak?
Snijeg čuva usjeve
Kako početi sa gajenjem ribe
Derviševići sagradili kuću od proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda
Izvučeni dobitnici nagradne igre “Sezona Farmofit darivanja”
Zdravlje i prirodna medicina
Kožne bolesti
Blagotvorni napitak – čaj
Ljekovito bilje
Organske biljke Pro Reha
Bijeli sljez (Althaea officinalis)
Sponzorirani članci
Jukan Eko Hrana učestvuje na sajmu na Dobrinji
Zanimljivosti
Mirisni pandan-sredstvo za mamljenje mladića
Kakaovac – doping ili ljubavni napitak
Paulovnija
Agro priče
Može i bez pesticida
Kada zapjeva, njegovi konji se razvesele
Proizveo 60 vagona krompira
Drvene košnice postižu ogroman uspjeh
I hercegovačka vina među šampionima
Kako je božanstvo postalo Rožanstvo...
Košarku zamijenio uzgojem borovnica

AUTORI
Farmer (20)

Kožne bolesti

Od akni pati čak 80 posto mladih starosti između 12 i 24 godine, a najmanje 30 posto odraslih imalo je koprivnjaču makar jednom u životu. U najčešća kožna oboljenja spadaju seboroični dermatitis, ekcemi i rozacea.

Broj ljudi koji pate od kožnih oboljenja u stalnom je porastu. Razlozi koji najviše doprinose tome jesu konstantan stres, zagađenost životne sredine, centralno grijanje jer isušuje vazduh i našu kožu, ali i prekomjerna upotreba kozmetičkih sredstava.
Isto tako, ukoliko se na lice često nanose debeli slojevi krema, pogotovo onih koje nisu na prirodnoj podlozi i koje u sadržaju imaju hemikalije, može doći do okluzije, odnosno zatvaranja kože i smanjenja njenih odbrambenih moći.

Najčešća kožna oboljenja uglavnom su: atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, urtikarija, rozacea, akne...

 

Atopijski dermatitis

 

Atopijski dermatitis predstavlja široku grupu oboljenja koja pogađaju i djecu i odrasle. Među djecom najugroženija su ona čija je koža preosjetljiva na razne faktore iz okruženja i na njih reagira suhoćom i stvaranjem ekcema. Kod beba oni se javljaju po cijelom tijelu, a kod djece starije od tri godine najčešće u pregibima, na ručicama, nogama, nekada i oko očiju, pa se kapci suše i postaju izbrazdani.

Nastanak ekcema kod djece najčešće je povezan s alergijskim reakcijama disajnih organa kao što su rinitis, bronhitis, astmatični napadi. Kod neke djece ekcemi se javljaju kao posljedica preosjetljivosti na određenu hranu, najčešće kravlje mlijeko ili jaja. Ekcemi jako svrbe i smetaju djeci da normalno spavaju zbog čega ona imaju potrebu da ih stalno češu. Međutim, češanjem se oštećuje barijera kože i otvara put infekciji. Zato moraju da se liječe, pri čemu je najvažnije da se koža redovno zamašćuje. Na tržištu postoji cijeli spektar krema za ovu namjenu i među njima se može naći ona koja djetetu potpuno odgovara. Konvencionalna medicina u liječenju koristi kortikosteroidne kreme, a u težim slučajevima imunomodulatorne kreme i antihistaminike. Poslije 13. godine kod većine djece bolest nestaje, ali im koža ostane suha. Što znači da je ipak najkorisnije koristiti prirodne preparate, kreme i ulja koji ne oštećuju i ne stanjuju kožu, već je hrane i jačaju i ne ostavljaju nikakve kontra efekte.

 

Seboroični dermatitis

 

Seboroični dermatitis ili seboreja često je blago ekcemsko oboljenje, a manifestira se crvenim poljima koja se perutaju, a nekada i svrbe. Nastajanje bolesti najčešće se dovodi u vezu s povećanom proizvodnjom sebuma i razvojem gljivice malassezije furfur, inače uobičajenog stanovnika ljudske kože. Najčešće se javlja na licu, dekolteu, grudnom košu, na leđima, između lopatica, a ponekad i oko pupka i u preponama. Stres i hladnoća čine ovo oboljenje izraženijim. Može da se pojavi i kod novorođenčadi i kod njih najčešće prolazi za tri mjeseca. Seboroični dermatitis spada u hronična oboljenja kod odraslih i zato terapiju treba ponavljati.
Oboljelima od seboroičnog dermatitisa preporučuje se dozirano izlaganje suncu jer sunčanje ublažava upalni proces.

 

Urtikarija ili koprivnjača

 

Urtikarije su osipi na tijelu i vrlo su slični promjenama koje izaziva žarenje koprivom. Otud i narodski naziv koprivnjača. Osip se na mjestu nastanka zadržava 24 sata, a poslije toga se pojavljuje na drugom dijelu tijela. Urtikarija može da se javi usljed aktivnosti koje dovode do znojenja i osipa, ali i zbog hrane, lijekova i infekcija. Statistika kaže da trećina populacije bar jednom u životu dobije koprivnjaču poslije konzumiranja neke hrane, kao što su prve jagode. Ti osipi traju po pet-šest dana i vrlo su neprijatni.
U terapiji se primjenjuju antihistaminici, a ako osoba na njih ne reagira, prelazi se na sistemsku kortikosteroidnu terapiju. Bolest može biti veoma uporna, trajati mjesecima pa i godinama, ali se terapijom može držati pod kontrolom.

Ekcemi

 

Ekcemi su poznati kao skupina kožnih bolesti, koji su odraz reakcije na susptancije, što izazivaju iritaciju kože. Do sada se najuspješnijim načinom liječenja pokazala terapija i izbjegavanje svega onoga što može dovesti do njihove pojave. Pokretači određene kožne bolesti mogu biti pad imuniteta te negativne reakcije kože na supstance poput sapuna, kozmetike i deterdženta.

Nikako ne treba izostaviti pokretače okoliša koji izazivaju alergijske reakcije, promjene temperature i neizostavni psihološki stres te naslijeđe. Pokazalo se u velikom broju slučajeva da ako je neko od članova porodice imao problema s određenom bolesti, isto tako se može dogoditi i drugom članu porodice.

 

Zaštita od kožnih bolesti

Najbolji način kako ublažiti ili izbjeći pojavu kožne bolesti jeste promijeniti način prehrane. Među zdravim namirnicama koje bi svaka porodica trebala uvrstiti na svoj meni zasigurno su: masna riba, laneno ulje, orasi, soja i maslinovo ulje itd.

Prema posljednjim provedenim istraživanjima, pokazalo se kako su svi oni koji su sa konzumacijom ribe započeli u najranijoj dobi imali 24 posto manji rizik od pojave ekcema u djetinjstvu. To nije zanemariv podatak i bilo bi ga dobro uvažiti.

Probiotici su još jedan sastojak u hrani koji ne treba izbjegavati. Radi se o skupini bakterija koje potiču bolji rad probave i štite imunitet te isto tako imaju odličan rezultat kod smanjivanja ili sprečavanja atopijskih ekcema, dermatitisa...

Oni mogu pomoći kod stabiliziranja intestinalne barijere i smanjenju gastrointestinalnih simptoma kod djece sa simptomima atopijskog dermatitisa.

 

Ljekovite biljke protiv kožnih problema

 

Aloja i kamilica dva su ključna saveznika koji također pomažu u smanjivanju simptoma ekcema i to u smislu pripravaka za lokalnu primjenu. Riblje ulje poznato je po tome što sadrži omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese na koži.

Alergijske reakcije koje dovode do određene pojave mogu se izbjeći nekonzumiranjem namirnica kao što su jaja, mliječni proizvodi, pšenica, agrumi, rajčice, školjke, rakovi i orašasti plodovi. Eh, sada još jedna kožna bolest koja, čini mi se, više pogađa odrasle...

Rozacea

Rozacea je često oboljenje kože kod odraslih i češće pogađa osobe svjetlije puti i one s izraženijim radom lojnih žlijezda. Od rozacee najčešće obolijevaju osobe stare između 30 i 40 godina, ali ova se bolest može pojaviti i kod znatno mlađih. Na ovo oboljenje treba posumnjati ukoliko vam lice često jako crveni, posebno pri prelasku iz tople u hladnu sredinu, pri konzumiranju alkohola ili začinjene hrane. Vremenom crvenilo postaje trajno, kapilari se vidno šire, a kod određenog broja pacijenata pojavljuju se promjene slične bubuljicama. U najtežem stadijumu dolazi do uvećanja tkiva, najčešće nosa, koji bude crven i izbrazdan.

Kako se liječi rozacea?

Oboljenje se teško liječi, ali stručnjaci klasične medicine kažu da se vrlo uspješno drži pod kontrolom sa raznim antibiotskim kremama, imunomodulatorima i sl.

Prirodna medicina kaže da ukoliko imate rozaceu, ključna je ishrana. Jedite što više voća i povrća koji sadrže vitamin C i K, koji su dragocjeni za održavanje elastičnosti krvnih sudova kao i za kožu. Iz ishrane treba izbaciti cigarete, alkohol, gazirana pića i sve ono što šteti i oštećuje jetru. Također, treba piti što više vode i prirodnih cijeđenih sokova, a izbjegavati masnu i začinjenu hranu. Jesti ribu i namirnice bogate omega masnim kiselinama, u jelovnik treba staviti i hranu bogatu cinkom.

Rješenja koja nudi prirodna medicina

Neovisno o vrsti dermatitisa, postoji mnogo prirodnih metoda za njegovo ublažavanje ili trajno uklanjanje. Za uspješno liječenje potrebno je krenuti od vlastite unutrašnjosti jer samo vanjsko tretiranje kože većini neće koristiti.

U liječenju dermatitisa mogu pomoći:

  • čišćenje organizma, posebno jetre
  • izbjegavanje toksina i alergena
  • kupke u moru ili s morskom soli
  • lokalna primjena prirodnih ulja i krema
  • izbjegavanje stresa i sl.

 

Akne su izlječive

Vrlo neželjeni i neugodni kožni problemi za mlade ljude su akne. Akne kao poremećaj u radu lojnih žlijezda nisu samo estetski već prije svega zdravstveni problem. Oko 80 posto mladih starosti između 12 i 25 godina pati od ovog oboljenja, dok tri posto populacije ima akne i u petoj deceniji života. Osnovni faktor za njihovo nastajanje jeste genetska predispozicija, ali se kod žena koje imaju hormonalne probleme mogu pojaviti kao posljedica izmijenjenog hormonalnog statusa, kao što je slučaj sa sindromom policističnih jajnika. Klinička slika može varirati od vrlo blage, koju karakterišu mitiseri, do vrlo teških oblika s obimnim gnojnim procesom i izraženim ožiljcima.

Akne se mogu potpuno izliječiti, ali samo ako se s terapijom započne na vrijeme i ako se pokaže zavidna upornost. Na tržištu postoji velik broj efikasnih preparata, te praktično nema razloga da iko ide s aknama po tijelu. Žene s poremećenim hormonalnim balansom treba da znaju da prvo moraju riješiti problem disbalansa hormona jer kod njih hormoni stalno stimuliraju stvaranje novih akni. Inače, svaki odraz na koži, ako nije uzrokovan fizičkom povredom (pad, opekotine, ogrebotine, sportske povrede i sl.), mora se, prije svega, liječiti iznutra.

Sadika Avdić, dipl.liječnica homoepatije i fitoterapeutkinja

Svi tekstovi

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana