Rasadnik CULJAK
BLOG
Voce i povrce
Zdravi i ukusni obroci za sve prilike
Značaj kokosa i njegovih prerađevina
Pripremite vaš vrt za proljeće
Kupus nudi obilje hranjivih tvari
Voćke u proljeće bolje cvjetaju
Zemljište mora biti bogato hranjivim elementima
Prednost dati jesenjoj sadnji
Zašto investirati u voćarstvo i kako donijeti prave odluke?
Bogatstvo kiselog kupusa
Proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima
Temperatura zemljišta bitna za prezimljavanje
Bogastvo citrusa i ukrasnog bilja u „Rasadniku Čuljak“ - Čapljina
U 2016. porast proizvodnje kukuruza, soje, krompira, graha u FBiH
Vogošćanski poljoprivrednici nižu nove uspjehe
Zdrava ishrana
Koliko su jaja zapravo zdrava?
Propolis i imunološki sistem
Najzdraviji orašasti plod
Kako da ispečete savršeno kestenje u rerni i to bez imalo muke
Zimska ishrana ne mora biti monotona: Uživajte u omiljenim ukusima i dobroj liniji
Danas je Svjetski dan vitamina D!
Aditivi ZA ILI PROTIV
TANJIR POD STALNOM KONTROLOM
Domace zivotinje
Nekontrolisano kretanje životinja -
Seoski turizam
Turistička destinacija koju treba vidjeti i doživjeti
Šta je potrebno za razvoj seoskog turizma i agroturizma u BiH
Kulinarstvo
Deset u pola
Ekonomija
Pretpristupni status na putu ka EU integracijama
Paulovnija (Paulownia)
Subvencije i poticaji
Jesu li agro banke rješenje?
Kampanju podržali poljoprivrednici, upućeno pismo poslanicima
Dedić: Poljoprivrednicima pružiti veću podršku u budžetu za 2017. godinu
OK certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU
Ozvaničena saradnja Obrtničke komore FBiH i Udruženja poljoprivrednika
Mediji
Selo je bolje od grada
Ribnjak iz dječačkog sna
“Organske subote” u Banjaluci i Sarajevu
Ljubav prema voćnjaku vratila ih u zavičaj
Zašto investirati u voćarstvo i kako donijeti prave odluke?
Uložili trud i znanje, nagrađeni uspjehom
Otvoren trodnevni sajam "Bosanska tržnica-dobri domaćin meda i ljekobilja"
Brazda za proljećnu sjetvu
Velike perspektive za domaće proizvođače
Zašto mljekarstvo usporava korak?
Snijeg čuva usjeve
Kako početi sa gajenjem ribe
Derviševići sagradili kuću od proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda
Izvučeni dobitnici nagradne igre “Sezona Farmofit darivanja”
Zdravlje i prirodna medicina
Kožne bolesti
Blagotvorni napitak – čaj
Ljekovito bilje
Organske biljke Pro Reha
Bijeli sljez (Althaea officinalis)
Sponzorirani članci
Jukan Eko Hrana učestvuje na sajmu na Dobrinji
Zanimljivosti
Mirisni pandan-sredstvo za mamljenje mladića
Kakaovac – doping ili ljubavni napitak
Paulovnija
Agro priče
Može i bez pesticida
Kada zapjeva, njegovi konji se razvesele
Proizveo 60 vagona krompira
Drvene košnice postižu ogroman uspjeh
I hercegovačka vina među šampionima
Kako je božanstvo postalo Rožanstvo...
Košarku zamijenio uzgojem borovnica

AUTORI
Farmer (20)

Kupus nudi obilje hranjivih tvari

Svim vrstama kupusa potrebno je sunčano , otvoreno mjesto na dobrom, ocjeditom, alkalnom tlu. To se odnosi i na sjetvenu gredicu na kojoj ćete uzgajati rasad i za njihovu trajnu gredicu.

 

Kupus je otporno povrće koje se lako uzgaja, a ako posadite različite sorte, imaćete ga tokom cijele godine. Bez obzira na to što je kupus većini djece omraženo povrće, roditelji dobro znaju hranjivu vrijednost tog povrća. Uz dobru pripremu moći ćete uživati u njegovom ukusu i obilju hranjivih tvari koje vam nudi.

Priprema zemljišta

Kupus, bez obzira na sortu, sije se u sjetvene gredice ili u plitice pod staklom, a zatim se presađuje u trajne gredice. U oba slučaja tlo ćete morati prekopati i prema potrebi kalcifikovati. Prije sjetve ili sadnje gredicu dobro izgazite i pregrabljajte tako da dobijete finu sjetvenu površinu. Posipajte opštenamjenskim gnojivom u omjeru od 60 grama po metru kvadratnom.

Planiranje uzgoja

Kupusu je potrebno sunčano, otvoreno mjesto na dobrom, ocjeditom, alkalnom tlu. To se odnosi i na sjetvenu gredicu na kojoj ćete uzgajati rasad i za njihovu trajnu gredicu. Kada nakon mahunarki, prema plodorednom planu uzgoja povrća, dođe red na kupusnjače, predviđenu gredicu ne bi trebalo prihranjivati gnojivom ili kompostom; tada je dovoljno u vrijeme sadnje tlo prihraniti opštenamjenskim gnojivom. Uzgajate li kupus prvi put i tako započinjete plodoredni plan uzgoja povrća, zimu prije sadnje prekopajte tlo, dodajući mu stajskog gnoja i komposta. Bez obzira na to da li je potrebno gnojiti tlo stajskim đubrivom ili ne, nakon prekopavanja posipajte ga krečom, osim ako već nije vapnenasto ili je nedavno bilo kalcifikovano. Ako ne obavite vapnjenje tla nakon prekopavanja, onda prije sadnje zagrabljajte vapno u tlo.

Berba i skladištenje

Glavice kupusa sijecite kada su čvrste i mesnate. Pošto poberete sve glavice, iskopajte stabiljke s korijenjem. Ako ih cijele bacite na kompostište, predugo će im trebati da istrunu, zato ih je najbolje spaliti ili usitniti i usitnjene baciti na kompostnu hrpu. Ako vam gredica ne treba za sljedeću kulturu, ostavite nekoliko stabiljka u zemlji kako biste imali još jedan prinos mladih listova kupusa. Iz ostavljenih stabiljki izrašće manje glavice, odrežite ih i pojedite dok su mlade i mekane.

Koliko biljka uzgajati

Jedan red dug tri metra daće otprilike pet kilograma proljetnog kupusa, 6,5 kilograma ljetnjog kupusa ili 5,5 kilograma jesenskog, zimskog, crvenog kupusa.

Proljetni kupus

Proljetne sorte kupusa imaju svijetlozelene poluotvorene glavice, a sezona im traje od početka do kraja proljeća. Manje sorte mogu se rezati ranije, prije nego dozore. Sjeme za rasad sijete od sredine do kraja ljeta, tako što ćete na pripremljenoj sjetvenoj gredici motikom iskopati plitke brazde duboke pet milimetara, s međusobnim razmakom od 15 centimetara. Rijetko posijte sjemenke u iskopane brazde. Važno je proljetni kupus posijati u pravo vrijeme. Posijete li ga prerano, biljke bi mogle izrasti prevelike da bi izdržale jaču zimu; posijete li prekasno, neće se dovoljno razviti prije nego što dani postanu kraći i hladniji. Gredice redovno zalijevajte i prorijedite sijance na razmak od pet centimetara. Šest sedmica nakon sjetve presadite sijance na njihovu trajnu gredicu. Namjeravate li brati mladi kupus, posadite ih na razmak od 30 centimetara, a ako ćete ih ostaviti da im se oblikuju srca, posadite ih na razmak od 40 centimetara. U oba slučaja između redova ostavite razmak od 45 centimetara. Nakon sadnje klinom za sadnju učvrstite tlo oko mladih biljaka, ili ga izgazite petama, a zatim zalijte biljke. Redovnim okopavanjem održavajte gredicu čistom od korova. U proljeće pospite tlo sa 15 grama natrijevog nitrata po metru kvadratnom i gnojivo ukopajte motikom u površinski sloj tla.

Ljetni kupus

Ljetne sorte kupusa imaju veće, kompaktnije glavice, a režu se krajem ljeta i ujesen. Počinjete ga uzgajati sredinom proljeća. Posijte sjemenke u pripremljenu sjetvenu gredicu, na jednaku dubinu i razmak kao kod proljetnog kupusa. Ili ih posijte u plitice ispunjene sjetvenim kompostom i stavite ih u negrijani staklenik, ili hladno klijalište. Pregusto proklijale sijance prorijedite, a one koji ostanu krajem proljeća ili početkom ljeta presadite u njihove trajne gredice na razmak od 45 centimetara, ostavljajući jednak razmak između redova. Sijance uzgojene pod staklom pikirajte u posude promjera devet centimetara, a zatim krajem proljeća presadite u trajne gredice. Sadnice čvrsto posadite. Tokom ljeta redovno ih okopavajte i dobro ih zalijevajte.

Jesenski i zimski kupus

Jesenje i zimske sorte, koje imaju kompaktne, tvrde glavice poput ljetnih, režu se od jeseni do kraja zime. S izgojem se počinje od sredine do kraja proljeća. Posijte sjemenke u pripremljenu sjetvenu gredicu, na jednaku dubinu i razmak kao kod proljetnog i ljetnog kupusa. Za trajni urod tokom zimskih mjeseci obavite još jednu ili dvije sjetve. Presadite sijance negdje od kasnog proljeća do druge polovine ljeta. Biljke posadite na razmak od 45 centimetara, a između redova ostavite razmak od 60 centimetara. Redovno okopavajte gredice sve do kasne jeseni kako biste obuzdali korov i tokom sušnih dana obilato zalivajte.

Crveni kupus

Crvene sorte kupusa, još jedna dobra jesenja i zimska kultura, često se uzgajaju za kiseljenje, a imaju čvrste glavice i hrskave listove. Sjemenke posijte početkom septembra kao što je opisano za ostale sorte kupusa. Sijance ostavite u sjetvenoj gredici tokom jeseni i zime, ali za oštrijih vremenskih prilika zaštitite ih pokrovom. U aprilu presadite mladi kupus na trajnu gredicu, sadeći na razmak od 60 centimetara i ostavljajući jednak razmak između redova. Redovno okopavajte i zalivajte zasađene gredice tokom sušnih dana.

Dinstani crveni kupus

Sitno isjeckajte veliku glavicu crvenog kupusa i dodajte u teflonsku posudu zajedno sa isjeckanim lukom. Dinstajte sve skupa na laganoj vatri, dolijte pola boce crnog vina, nekoliko kašika tamnosmeđeg šećera, te soli i bibera prema ukusu. To je jelo najbolje kuvati u rerni na niskoj temperaturi jer se kupus tako neće zalijepiti za dno posude. Kuvanje kupusa u rerni trajaće dva sata. Dinstani kupus poslužite uz masnije vrste mesa – pačetinu, guščetinu ili jagnjeću lopaticu

                                                     

  RECEPTI

  1. PITA KUPUSARA
  2. KUPUS S FLEKICAMA
  3. SVADBARSKI KUPUS
  4. FINA MUSAKA
  5. SLANE PALAČINKE
  6. VEGETERIJANSKE SARMICE

 

Agro Planeta

Svi tekstovi

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana