Rasadnik CULJAK
BLOG
Voce i povrce
Zdravi i ukusni obroci za sve prilike
Značaj kokosa i njegovih prerađevina
Pripremite vaš vrt za proljeće
Kupus nudi obilje hranjivih tvari
Voćke u proljeće bolje cvjetaju
Zemljište mora biti bogato hranjivim elementima
Prednost dati jesenjoj sadnji
Zašto investirati u voćarstvo i kako donijeti prave odluke?
Bogatstvo kiselog kupusa
Proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima
Temperatura zemljišta bitna za prezimljavanje
Bogastvo citrusa i ukrasnog bilja u „Rasadniku Čuljak“ - Čapljina
U 2016. porast proizvodnje kukuruza, soje, krompira, graha u FBiH
Vogošćanski poljoprivrednici nižu nove uspjehe
Zdrava ishrana
Koliko su jaja zapravo zdrava?
Propolis i imunološki sistem
Najzdraviji orašasti plod
Kako da ispečete savršeno kestenje u rerni i to bez imalo muke
Zimska ishrana ne mora biti monotona: Uživajte u omiljenim ukusima i dobroj liniji
Danas je Svjetski dan vitamina D!
Aditivi ZA ILI PROTIV
TANJIR POD STALNOM KONTROLOM
Domace zivotinje
Nekontrolisano kretanje životinja -
Seoski turizam
Turistička destinacija koju treba vidjeti i doživjeti
Šta je potrebno za razvoj seoskog turizma i agroturizma u BiH
Kulinarstvo
Deset u pola
Ekonomija
Pretpristupni status na putu ka EU integracijama
Paulovnija (Paulownia)
Subvencije i poticaji
Jesu li agro banke rješenje?
Kampanju podržali poljoprivrednici, upućeno pismo poslanicima
Dedić: Poljoprivrednicima pružiti veću podršku u budžetu za 2017. godinu
OK certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU
Ozvaničena saradnja Obrtničke komore FBiH i Udruženja poljoprivrednika
Mediji
Selo je bolje od grada
Ribnjak iz dječačkog sna
“Organske subote” u Banjaluci i Sarajevu
Ljubav prema voćnjaku vratila ih u zavičaj
Zašto investirati u voćarstvo i kako donijeti prave odluke?
Uložili trud i znanje, nagrađeni uspjehom
Otvoren trodnevni sajam "Bosanska tržnica-dobri domaćin meda i ljekobilja"
Brazda za proljećnu sjetvu
Velike perspektive za domaće proizvođače
Zašto mljekarstvo usporava korak?
Snijeg čuva usjeve
Kako početi sa gajenjem ribe
Derviševići sagradili kuću od proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda
Izvučeni dobitnici nagradne igre “Sezona Farmofit darivanja”
Zdravlje i prirodna medicina
Kožne bolesti
Blagotvorni napitak – čaj
Ljekovito bilje
Organske biljke Pro Reha
Bijeli sljez (Althaea officinalis)
Sponzorirani članci
Jukan Eko Hrana učestvuje na sajmu na Dobrinji
Zanimljivosti
Mirisni pandan-sredstvo za mamljenje mladića
Kakaovac – doping ili ljubavni napitak
Paulovnija
Agro priče
Može i bez pesticida
Kada zapjeva, njegovi konji se razvesele
Proizveo 60 vagona krompira
Drvene košnice postižu ogroman uspjeh
I hercegovačka vina među šampionima
Kako je božanstvo postalo Rožanstvo...
Košarku zamijenio uzgojem borovnica

AUTORI
Farmer (20)

I hercegovačka vina među šampionima

Sabatina je okupila vinogradare, vinare, stručnjake, proizvođače, trgovce i predstavnike resornih ministarstava i medija iz cijele regije. Dodjeljena šampionska, zlatna, srebrna i brončana priznanja, kao i diplome za najbolje ocijenjena vina, alkoholna pića i kvalitetu proizvoda iz oblasti vinogradarstva i vinarstva

Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016. prvi put je održan u Bosni i Hercegovini, u Neumu, od 3. do 6. novembra. Susret su organizovali Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova iz Hrvatske, u partnerstvu sa Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Grand hotelom Neum iz Bosne i Hercegovine. Kao i svake godine, na Sabatini su se i na ovom 26. susretu okupili vinogradari, vinari, stručnjaci, somelijeri, proizvođači i distributeri vinogradarsko-vinarske opreme. Pored njih, susretu su prisustvovali i brojni ugostitelji, trgovci, predstavnici resornih ministarstava i medija iz cijele regije. Kako su nam organizatori rekli, sve je više učesnika i zainteresovanih za učešće van granica Hrvatske, pa je to i bio jedan od razloga da se 26. Međunarodni susret vinogradara i vinara održi upravo u Neumu. Kruna je to i dugogodišnje saradnje i poslovnih kontakata vinogradara i vinara iz dvije zemlje. Visoki pokrovitelj manifestacije bio je Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a visoki supokrovitelj Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Manifestaciju je u ime Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, otvorio ministar pravde BiH Josip Grubeša, a otvaranju su prisustvovali i Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanske županije, zajedno s članovima Vlade, Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, Živko Matuško, načelnik opštine Neum, te brojni vinogradari. 

Bogat program

Cilj Sabatine je edukacija i povezivanje vinogradara i vinara međusobno, sa strukom, te s ostalim privrednim subjektima vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo. U Grand hotelu u Neumu, za sve učesnike je pripremljen bogat program sa brojnim edukativnim predavanjima, a u holu su se tokom trajanja Sabatine mogla degustirati najbolja vina iz regije. Brojni proizvođači predstavili su svoje proizvode na štandovima, a posljednjeg dana je za sve učesnike priređen i izlet koji je uključivao posjetu Međugorju, potom Vinariji “Andrija” u Čitluku, obilazak kamenih vinograda i na kraju ručak uz tamburaše u vinskom restoranu “Romansa” u Mostaru. U sklopu manifestacije održan je i Sabor vinogradara i vinara na kojem se razgovaralo o aktuelnom stanju vinogradarstva i vinarstva i analizirana je ovogodišnja berba grožđa 2016. Najavljena je i prva međunarodna konferencija o sorti Tribidrag koja će se održati u aprilu naredne godine u Splitu i prezentovane su knjige iz oblasti vinogradarstva. Pažnju je privukao i okrugli sto o zadrugarstvu, a iskustva, teoriju i praksu mogli su razmijeniti stručnjaci na Znanstveno-stručnom skupu u organizaciji Agronomskog fakulteta. Bogat program Sabatine pružio je svim posjetiocima dodatnu edukaciju i priliku da čuju najveće stručnjake u oblasti vinogradarstva, razmjenu poslovnih kontakata i svakako nezaboravan ugođaj.

Šampioni 2016. godine

Kao i svake godine, vrhunac i ovogodišnje Sabatine bilo je proglašenje najboljih vina. Dodijeljena su šampionska, zlatna, srebrna i brončana priznanja, te diplome za najbolje ocijenjena vina, alkoholna pića i kvalitetu proizvoda iz oblasti vinogradarstva i vinarstva. Ovdje ćemo navesti šampione koji su osvojili ovo priznanje u konkurenciji od oko 400 učesnika iz cijelog regiona. Šampion za najbolje ocijenjeno vino je vino traminac, izborna berba bobica 2012. - Iločki Podrumi d.d.,Ilok, Hrvatska; šampion crnih vina je vino vranac Andrija, selekcija 2013. - Podrumi Andrija d.o.o., Čitluk, Bosna i Hercegovina; šampion bijelih suhih i polusuhih vina je vino rijumf barrique 2012. - Vinarija Aleksandrović, Topola, Srbija. Za najbolje otvoreno crno vino proglašeno je vino merlot 2015. – Vinarije Škaulj, Nadin; najbolje otvoreno bijelo vino je vino žilavka 2015., proizvođača Zdenka Milasa, Ljubuški; najbolje mlado crno vino je syrah 2016. - PZ Maslina i vino, Polača i na kraju najbolje mlado bijelo vino je chardonnay 2016. – Stjepana Vučemilovića iz Zadra. Tu su i šampioni plavaca: dingač 2015. - Pelješki vinogradar d.o.o. - Anto Palihnić, Kuna Pelješka i dingač 2011. - Matuško vina d.o.o., Potomje. Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je LIimuncello premium - Kapronca d.o.o., Zagreb, a šampion izgleda proizvoda model 2013. - Ravil d.o.o. - Vinarija Lipovac, Cetinje, Crna Gora. Svi šampioni su se predstavili učesnicima na svečanoj večeri posljednjeg dana manifestacije simbolično nazvanom “Bal šampiona” koja je ujedno označila i završetak ovogodišnjeg susreta. - A.P.

Agro Planeta

Svi tekstovi

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana