Rasadnik CULJAK
SORTE
Aron
Autumn Magic
Nero
Viking
PROIZVODNJA / PRODAJA / PRERADA
PPG Vučetić d.o.o.

Aronija

Sinonim:Crnoplodna aronija
Engleski naziv:Chokeberry
Latinski naziv:Aronia melanocarpa

Aronija spada u porodicu ruža (Rosacea). Postoji nekoliko istoznačnica za Aronia melanocarpu (crnoplodnu aroniju) kao npr. Aronia nigra, Sorbus melanocarpa, Pyrus melanocarpa i Mespilus arbutifolia var. melanocarpa.

Aronija je izuzetno ljekovita i korisna biljka, potječe s istoka Sjeverne Amerike, gdje se uz Aroniu melanocarpu (crnoplodnu aroniju) još može nači i Aronia arbutifolia ( crvenolisna aronija ). Stanište ove dvije vrste uglavnom su kisela i vlažna tla s 1000  1200 mm oborina na godinu. Iako je aronija porijeklom s američkog kontinenta, prava vrijednost ove biljke prepoznata je u istočnoj Europi. Takođe je otporna i na sušu, kukce, zagađenja i bolesti. Oprašuju je pčele i vjetar, a u jesen listovi mijenjaju boju u crvene nijanse. Listovi aronije su jednostavni, poredani naizmjenično. Cvijetovi su mali, sastoje se od pet latica i pet čašićnih listića. Plodovi su joj bobice koje nisu jestive svježe jer su gorka okusa (osim crvenoplodne aronije), ali se često koriste u pripremi vina, džema, čaja, sirupa, kompota, likera, idt. Također se koriste kao začin i boja u pićima i jogurtima. Plodovima aronije se hrane ptice, te njezine sjemenke rasprostranjuju izmetom.

Uzgoj

Uspijeva gotovo na svim tlima, dobro tolerira prekomjernu vlagu, no osjetljiva je na sušu. Iznimno je otporna na hladnoću (podnosi temperature do -30° C), a proljetni mrazevi joj ne štete zbog njezine kasnije cvatnje.

Pri redovnom održavanju (uništavanje korova, redovno zalijevanje, pomlaćivanje grana rezidbom) svaki grm može uroditi do 10 kg plodova. Upute za sadnju sadnica aronije: Označite mjesto sadnje (razmak između sadnica u redu neka bude 1,5 do 2 m) Iskopajte jamu dubine i promjera 50 cm 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 treseta, te takvu mješavinu natisnite oko sadnice i dobro zalijte.

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.

 
Energetska vrijednost kcal / kJ 47 / 196
Masti g 0,50
Ugljikohidrati g 9,60
Vlakna g 5,30
Bjelančevine g 1,40
Vitamin E mg 1,20
Vitamin K μg 20,00
Vitamin C mg 21,00
Folna kiselina mg 15,00
Vitamin B12 μg 0,00
Kalcij mg 30,00
Fosfor mg 474,00
Magnezij mg 20,00
Željezo mg 0,62
Cink mg 0,53
Mangan mg 0,65
BAZA ZNANJA
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana