Rasadnik CULJAK
SORTE
Howes
Koralle
Mc farlin
Pilgrim
Red pearl
Stevens

Brusnica

Engleski naziv:Cranberry
Latinski naziv:Vaccinium L.

Brusnica (Oxycoccus), naziv za nekoiliko vrsta biljaka, grmova iz roda Vaccinium; to su Vaccinium oxycoccos i sjeverne Europe i Vaccinium macrocarpon čija je domovina Sjeverna Amerika, Vaccinium erythrocarpum i Vaccinium microcarpum, sve iz podroda Oxycoccus, a poznate su vernakularno kao cranberry. Plodovi brusnice su bogati različitim zaštitnim tvarima, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Spominje se kao prirodni antibiotik. Crvena tvrda bobica zbog veće količine vitamina C ima kiselkast okus. Kod nas raste u Gorskom Kotaru, te na Velebitu ( Vaccinium vitis-idaea ), ali je znatno rijeđa od borovnice.Brusnica je iznimno otporna na hladnoću i mraz (može podnijeti hladnoću do čak - 40°C), a rasprostranjena je od krajeva s umjereno-kontinentalnom klimom pa sve do arktičkog kruga.Odličan su izvor vitamina C, koji je važan za sintezu kolagena i karnitina te metabolizam masnih kiselina, te jedan je od najjačih antioksidansa među vitaminima. Ljekovito djelovanje brusnice:štiti od urinarnih infekcija, sprječava razvoj bakterija, povećava otpornost organizma, štiti od nekolikih vrsta raka, čuva zdravlje očiju, pomaže kod gihta i reume, štiti od karijesa i bolesti desni.

Uzgoj

Uzgajaju se isključivo izrazito rodne američke sorte brusnice. Brusnica ima izdanke duljine 1 do 2 metra, uz izdanke dužine 20 cm na kojima su cvatovi i kasnije plodovi. Izdanci su drvenasti, lišće je tamno zeleno, zimi u fazi mirovanja je lišće crvenkasto. Sve vrste sadnica su dugovječne, a nasadi brusnica traju 30 i više godina.Ako želite uzgajati brusnicu, trebate joj osigurati toplinu i sunce. Uzgajati ju se može iz sjemena ili sadnica, a najviše joj odgovara mokro kiselo tlo. Biljke sadite na 30 cm razmaka u redu. Jarak za svaku sadnicu treba biti dubok 20-25 cm.Tijekom rasta brusnica pušta izdanke i na taj se način sama dalje širi.

Brusnica cvate dva puta, u 5-6 mjesecu i 7-8 mjesecu, a dozrijeva u 7. i u 9. mjesecu kad je i glavna sezona berbe.Sve vrste sadnica su dugovječne, a nasadi brusnica mogu trajati 30 i više godina. Sadnicu možete nabaviti u većini poljoprivrednih apoteka ili preko interneta.Kad plodovi sazriju, skupljaju se te se konzumiraju sirovi, sušeni ili kao sok. Od brusnica također možete napraviti sirup, džem i pekmez, a možete ih zamrznuti i pospremiti u zamrzivač, premda pri tome gube dio svojeg nutritivnog sastava.

BAZA ZNANJA
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana