Rasadnik CULJAK

Mačiji repak

Sinonim:Mačkica, popino prase, travulja
Engleski naziv:Cats – tail grass
Latinski naziv:Phleum pratense L.

Mačiji rep je rod biljaka iz porodice biljaka Poaceae. Poreklom je iz Evrope, odakle je prenet na gotovo sve kontinente. Mačiji rep je višegodišnja, busenasta biljka, živi 10 i više godina. Pogodna je za ishranu stoke u vidu ispaše, kao zelena krma, kao sjeno i silaža. Korijen mačijeg repa je plitak, dobre je usisne moći, prodire u dubinu zemljišta, od 30-60cm. Stablo je uspravno, tanko, glatko, nežno sa jakim nodusima, visoko 20-100cm, u izuzetnim prilikama i do 150cm. Stablo zadebljava pri dnu, u vidu lukovice, gde se akumuliraju hranljive materije. Listovi su ravni, bledozeleni, preko 30cm dugi, postepeno suženi u vrhu, po ivici hrapavi. Lisni rukavac je kratak, a obavija deo stabla od korenca do iznad polovine internodije. Cvast je klasolika metlice, etažno građena, cilindrična, duga 2-24cm, široka 6-9cm, zelene boje, ređe ljubičasta. Pleve su duguljaste, 3-5mm duge, odsečene, beličaste, sa zelenim grebenom. Razvija se po principu jarih trava.

Uzgoj

Ne podnosi jarko sunce, ali joj je za uzgoj potrebno mnogo svjetla jer inače listovi izblijede.

Da bi preživjela potrebno joj je mnogo topline pa se ni zimi ne smije držati u prostorijama u kojima je temperatura ispod 16ºC. Zrak uvijek mora biti vlažan, jer ako se drži na suhom zraku napadaju je lisne uši i crveni pauk.

Mačiji rep je vrsta koja poseduje najveću otpornost prema niskim temeraturama, u odnosu na ostale vlataste trave. Osetljiva je na jake i dugotrajne suše, kao i na visoke temperature. Može se uspešno gajiti na kiselim zemljištima. Osetljiv je na zasjenu.

Od veljače do kraja kolovoza treba je obilno zalijevati, ali vaze moraju biti propusne i voda se ne smije zadržavati ni u podmetačima.

Za proizvodnju krme, obično se koristi oko 10kg/ha semena. Međutim, pri lošijoj pripremi zemljišta i do 20kg/ha. U Zapadnoj Evropi, preporučuje se gajenje sa livadskim vijukom, bijelom i crvenom djetelinom, u smeši koja se koristi 2-3 pa i 4 godine. Pri zasnivanju smeše, mora se voditi računa, slabo je konkurentan, druge vrste ga lako potpiskuju.

Da bi što ljepše cvjetala potrebno je ocvale cvjetove što prije otkinuti.

Mačiji rep je trava odličnog kvaliteta, usled kasnog cvetanja teže odrveni, te ostaje dugo sočan. Po hranjivoj vrijednosti, ovo je jedna od najboljih trava. Važna je trava za zasnivanje sejanih travnjaka u brdskom i planinskom području, umereno vlažnim i vlažnijim klimatskim uslovima. Dobro podnosi kosidbu, malo slabije ispašu, daje obično 2-3 otkosa godišnje.

Izuzetno dobro reaguje na đubrenje azotom i navodnjavanje. Vrlo često dolazi u smešama sa crvenom detelinom, švedskom djetelinom i žutim zvjezdanom, u uslovima u kojima se druge trave slabije razvijaju (kiselo i hladno zemljište). U smešama se koristi do 15%. Prinosi se kreću 40-50t/ha zelene krme i 9-13t/ha sena. Može dati prinos od 14,00t/ha suve materije (Katzenberger i Kiefer, 1977).

BAZA ZNANJA
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana