e - Kako ?

Uzgoj šampinjona

Uzgoj šampinjona

Šampinjoni i druge pečurke u prirodi rastu tamo gde njihovo seme padne na tlo, koje u sebi sadrži sve hranljive stvari (materije) potrebne za razvitak i rast šampinjona (mineralne soli, vodu, potrebnu toplinu itd).

Gljive su vrlo hranjiva hrana, koja sadrži veliku količinu minerala i vitamina, ali su i dobar izvor proteina. Jestive pečurke mogu biti domaća kultura. Uzgoj šampinjona u zatvorenom prostoru daje vrlo dobre prinose. Šampinjoni se mogu uzgajati u podrumu, garaži ili sličnoj odgovarajućoj prostoriji. Proizvodnja pečuraka je manje komplikovana nego što zamišljamo i ne zahteva velika ulaganja. Ako želimo da ih uzgajamo, process proizvodnje treba da vodimo tako da dobijemo što više šampinjona po kvadratnom metru.

Šta je potrebno za uzgoj šampinjona?

Za uzgoj šampinjona na prvom mestu potrebna je betonska ploča za pripremanje komposta iz đubreta i dodataka. Prostorija za uzgoj šampinjona, gdje se uz regulisanje temperature obavljaju svi procesi uzgoja (osim kompostiranja). Sanduci u kojima je kompost. Vile, gumena crijeva, prašilica za prašenje, prskalice, pribor za branje, a to je ambalaža, stepenice za branje iz gornjih sanduka, zaštitna sredstva, sjeme (micelij).

Za pripremanje komposta, na kojim će rasti šampinjoni, potrebni su još: skladne klice, konjsko đubre, gips i voda. Za pripremanje pokrivača potrebno je imati treset i tucanik (može i lapor). Za mjerenje temperature upotrebljavaju se alkoholni termometri. Za osvetljenje je potrebno imati i električnu struju.

Kako početi proizvodnju šampinjona
Kako napraviti kompost za šampinjone
Branje šampinjona
Uzgoj tartufa
Uzgoj gljive bukovače
Uzgoj vrganja

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana