11.11.2016.
Medo-biljna apoteka Tim-Med

Porodica Gerzić bavi se pčelarstvom od 1986, u početku je to bio sam hobi. Shvatili su potencijal njihove okoline za proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda, te  se odlučili za profesionalizaciju posla. Otvorili su medo-biljnu apoteku Tim-Med. Pošto se je javljala sve veća zainteresovanost za proizvode na biljnoj bazi, počeli su  uzgajati i ljekovito bilje po propisima organske proizvodnje. Za svoje proizvode isključivo koriste ljekovito bilje iz vlastite proizvodnje kao i pčelinje proizvode iz vlastitih pčelinjaka, lociranih na ekološki najčistijim prostorima Bosne i Hercegovine.

Uz dugogodišnje znanje i stručnost u medo-biljnoj apoteci Tim-med supružnici Fatima i Idriz Gerzić spravljaju ljekovite preparate o pčelinjih proizvoda koji potiču iz očuvanog okoliša Bosanske Krupe. Prema riječima, Fatime Gerzić u pitanju je certificirana agrofarmacija: imaju svoje pčele, uzgoj i proizvodnju ljekovitog bilja, a vrše i preradu tih proizvoda. Fatima je farmaceutski tehničar po struci. Nakon rata ostala je bez zaposlenja. Spoznavši koliko med znači u ishrani te koliko mi možemo prirodu iskoristiti počela je sa sakupljanjem ljekovitog bilja. 

Ona je danas sa svoji suprugom priznati organski proizvođač, prati evropske trendove. Njihovih 27 artikala s pravom nose naljepnicu koja opravdava naziv organsko. Metode proizvodnje su mehaničke ili galenskog tipa, čime se isključuje termička i hemijska obrada u želji da se u najvećoj mogućoj mjeri sačuva prirodnost. Preparati su svi sa propolisom kao prirodnim antibiotikom širokog spektra i medom kao konzervansom. Fatima uzgaja i aloju. Može se reći da je jedina na našim prostorima i posjeduje za to certifikat. Suprug Idriz je zadužen za proizvodnju meda. Ono sa čim se ponose jeste također njihov ekološko čist med od kestena po koje je Krajina poznata.
U svom asortimanu imaju organske čajeve, sirupe, mehleme, tinkture, sprej, pa čak i bombone od propolisa. Članovi su Saveza organskih proizvođača FBiH i česti gosti na svim sajmovima organske i domaće proizvodnje. Ovo je još jedna pozitivna priča kako struka i upornost na maloj porodičnoj farmi daje dobre rezultate.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

Med
TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana