15.11.2016.
Jaja japanske prepelice

Područje Kantona Sarajevo obiluje prirodnim  resursima za razvoj poljoprivrede  s naglaskom na mala porodična imanja. Za mnoge, to je dodatni a za neke i stalni izvor prihoda. Ohrabruje da se za ovaj način privređivanja sve više odlučuju mladi ljudi. Pozitivan primjer je porodica Kapo na području općine Centar.

Elmedin Kapo je student četvrte godine Zdravstvenih studija. No to mu nije bila prepreka da osnuje malu farmu japanskih prepelica. Počeo je tako što je jedan član njegove porodice bio bolestan. Preporučeno mu je da konzumira jaja od prepelice. Kada je uvidio njihovu ljekovitost odlučio je da kupi jedno malo jato. Pomoć za opremu dobio je od svog rodjaka Dzenana Kape. Danas oni u malom porodičnom gazdinstvu imaju imaju 200 prepelica. Posjeduju i vlastiti plastenik u kom uzgajaju neprskano povrće. Sve to koriste za ishranu prepelica. Mnogo ljekovitija jaja od ovih ptica su kada se hrane sa prirodnog staništa nego nekim hemijskim primjesama. Maksimalno su se posvetili tome da higijena i drugi uvjeti budu odgovarajući za razvoj ovih ptica.
Ističu, oko ovih ptica nema puno posla. Dnevno oko dva sata a one to kao i svaki dar prirode dvostruko vraćaju. Ljekovita jaja japanskih prepelica sadrže mnoge vitamine i minerale, a među njima izdvajamo 0,5mg kalcija, 2,2mg fosfora, 3,8mg željeza, 3mg vitamina A, 0,1mg vitamina B1 i 0,8mg vitamina B2.
Jaja japanskih prepelica uspješno se upotrebljavaju u liječenju mnogih bolesti pa ćemo spomenuti kako su dobra za liječenje visokoga krvnoga tlaka, bronhijalne astme, migrena, povišenoga kolesterola, dijabetesa ili šećerne bolesti, čira na želudcu i dvanaestercu, posljedica srčanoga infarkta, slabokrvnosti ili anemije te začepljenih krvnih žila.
Jaja japanskih prepelica se preporučuju davati i djeci u razvoju i djeci koja imaju slabiji apetit ili želju za hranom. Također, preporučuju se i ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija. Iskustva mnogih ljudi koji su koristili ljekovita jaja japanskih prepelica u svojoj ishrani pokazuju kako ova jaja imaju i pozitivan utjecaj na potenciju kod muškaraca.
Bolesti kod kojih se preporučuju uzimati prepeličja ljekovita jaja te njihov broj potreban za jednu terapiju su: 1080 komada jaja za liječenje tumora na mozgu, 1080 komada jaja za pojačani fizički napor kojem je osoba izložena, 240 komada jaja za liječenje tuberkuloze, 240 komada jaja za liječenje posljedica srčanog udara, 240 komada jaja za proljepšavanje tena, 240 komada jaja za liječenje gastritisa, 240 komada jaja za liječenje težih oblika astme, 240 komada jaja za liječenje bronhijalne astme, 240 komada jaja za liječenje migrene, 240 komada jaja za liječenje arterioskleroze, 240 komada jaja za liječenje povišenog kolesterola, 240 komada jaja za regeneraciju organizma, 240 komada jaja za liječenje dijabetesa, 240 komada jaja za liječenje bolesti živaca, 240 komada jaja za liječenje slabokrvnosti ili anemije, 240 komada jaja za bolje pamćenje, 240 komada jaja za oporavljenje nakon bolesti ili operacije, 120 komada jaja za liječenje povišenog krvnog tlaka, 120 komada jaja za liječenje čira na želucu, 120 komada jaja za poboljšanje krvne slike i 120 komada jaja za neredovnu probavu.Liječenje jajima prepelice je jednostavno, potrebno je jesti sirova jaja, odnosno popiti sadržaj jajeta.
Porodica Kapo je primjer da se voljom sve može postići. Oni su se odlučili za proizvodnju jaja od prepelice. Tako je to i u ostalim segmentima poljoprivrede za koju naša zemlja ima veliki prirodni potencijal.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana