02.12.2016.
Udruženje poljoprivrednika Vogošća

Udruženje poljoprivrednika Vogošća  svoju pravu aktivnost započelo je 2014. godine. Udruženje provodi aktivnosti u šest sekcija: plastenička proizvodnja, uzgoj krupne stoke i mlijeka, uzgoj sitne stoke i peradarstvo, pčelarstvo, voćarstvo i uzgoj povrća na otvorenom i žitarica. 

Na taj način, obuhvaćeni su svi vidovi poljoprivredne proizvodnje a udruženje je uspostavilo i saradnju sa nadležnom općinskom službom. „Imamo odličnu saradnju sa nadležnom općinskom službom i sa stručnim savjetnikom za poljoprivredu Razijom Sipović. Sve projekte realizujemo zajednički, sve probleme rješavamo zajednički. U posljednje dvije godine zajedno sa Općinom smo uradili jako puno projekata a ta se saradnja nastavlja i dalje“, kaže predsjednik udruženja Muhamed-Hamo Softić. Samo u ovoj godini udruženje je realizovalo brojne projekte. Softić izdvaja projekat proljetne sjetve kada su poljoprivrednim proizvođačima podijeljene sadnice krompira i luka i umjetno gnojivo te sadnje na otvorenom kada je udruženje preko jednog od proizvođača obezbijedilo i podijelilo 2500 sadnica paradajza.
Tu je i projekat sadnje paulovnije, brzorastućeg drveta koje nazivaju drvetom budućnosti a koje bi za Vogošću moglo značiti mnogo. Ovo brzorastuće drvo kvalitetnije je od bagrema i vrlo je korisno za pčelare no osim toga ima funkciju stabilizacije zemljišta što je za ovu općinu izuzetno bitno imajući u vidu da se u njoj nalaze brojna klizišta.
Udruženje je realizovalo i projekat finansiranja visokosteonih junica i krupne stoke. U okviru ovog projekta 10 grla je podijeljeno poljoprivrednicima a u udruženju su izuzetno zadovoljni njegovim efektima. Trenutno je aktuelan projekat podjele sadnica malina i sistema za navodnjavanje u okviru kojeg je podijeljeno 200 sadnica malina kao i projekat podške pčelarima.
„Pčelarstvo je u lošem stanju, za pčelare je ovo bila loša godina i zarada je slaba. Organizovali smo ovaj projekat podjele stimulativnih pogača kako bismo donekle ublažili gubitke naših pčelara i pomogli im da prezime“, kaže Softić.
U planu je i projekat sufinansiranja mehanizacije koji će također biti realizovan u saradnji sa općinskom službom.
Ovo Udruženje ulaže velike napore da osiguraju plasman i otkup proizvoda. Imamo odličnu saradnju sa firmama kao što je Intercamp koji se bavi otkupom malina ili trgovina zdrave hrane Pharmacy&Bio gdje naši poljoprivrednici mogu plasirati svoje proizvode.“
Udruženje svojim članovima pomaže i pružanjem savjetodavnih usluga i pomoći pri prijavljivanju na podsticaje ili javne pozive. Senida Kulić-Duraković, stručna saradnica u Udruženju, kaže kako su poljoprivrednici svakodnevno u udruženju, dolaze da se raspitaju oko poljoprivredne proizvodnje, mogućnosti sufinansiranja, prilika za samozapošljavanje ili traže savjete za pokretanje biznisa.
Udruženje poljoprivrednika smješteno je u zgradi Općine Vogošća. Iako je radno vrijeme Udruženja utorkom i četvrtkom od 8 do 16, Softić i Kulić-Duraković kažu kako su u udruženju ili sa poljoprivrednicima na terenu svaki dan.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana