" /> "> 
02.12.2016.
Pčelar Midhat Mido Hodžić

Pčelar Midhat Mido Hodžić prije tri godine nagrađen je za kvalitet meda PLANINSKA LIVADA zlatnom, a za ŠUMSKI MED srebrnom medaljom
“Velika je čast dobiti nagradu i to pogotovo prvo mjesto za kvalitet meda. To znači da je sav trud koji je uložen u kvalitet došao do izražaja”, ističe za portal Mido Hodžić. “Potrebno je mnogo ulaganja prije svega u edukaciju,  obilaziti sajmove, slušati predavanja, a danas i putem interneta možemo doći do mnogo stvari u pčelarstvu", kaže Hodžić.

Mido se od šestog razreda osnovne škole bavi pčelarstvom, a ljubav prema pčelama rodila se dok je još bio dječak.
“Živio sam na selu u Foči. U komšiluku je bio stariji čovjek Halim koji je držao pčele i ja sam mu pomagao i zavolio sam to. On mi je dao pčele na poklon i od tada sam se počeo baviti pčelarstvom. U Foči sam do rata kao srednjoškolac imao 20-ak društava pčela”, priča nam ovaj vrijedni čovjek .
Od tada, pa do danas ne prestajem se, kaže, baviti ovim poslom, a danas ima do 150 pčelinjih zajednica, zavisno od godišnjeg doba.U Kantonu Sarajevo je jedini koji ima oplodnu stanicu za uzgoj matica, a u Federaciji BiH treći ili četvrti.
Dodaje da ima godina u kojima bude po pet kilograma meda po košnici, a ima godina u kojima dolazi po 15-20 kilograma meda po košnici.
Od ovog posla je počeo da živi zadnjih sedam godina godina, kada je oformio oplodnu stanicu za uzgoj matica.Uzgaja matice i pčele u novogradskom naselju Zabrđe, gdje živi, ali kaže da se jedan dio pčela nalazi i u Foči, a jedan dio košnica vozi na pašu, u Bratunac, Han-Pjesak, Nišićku visoravan.
Ističe da je potrebno da država pruži podršku i zaštitu poljoprivrednicima da bi mogli živjeti od svog rada.
“Treba da prestane uvoz nekvalitetnih medova koje danas imamo po našim tržnicama. Imate med koji nije prošao na Kosovu, a prošao u BiH, to je apsurd. Trujemo svoje građane i ne mislimo na kvalitet”, kaže Hodžić.
U asortimanu njegovih pčelinjih proizvoda mogu se naći planinski, šumski, livadski i bagremov med, propolis, polen i matična mliječ.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

Med
TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana