Uslovi držanja nazimica i krmača
Uslovi držanja nazimica i krmača

Uslovi držanja nazimica i krmača

U savremenoj, intenzivnoj, proizvodnji svinja moraju se obezbediti optimalni uslovi za gajenje kako bi se postigli željeni rezultati, a samim tim i isplatljivost farme. Različite kategorije imaju različite potrebe u vidu hrane, prostora, mikroklimata itd. koje je potrebno obezbediti.

Bukarište i čekalište

Sve nazimice koje se uvode u osnovno stado potrebno je, u zavisnosti od starosti, ubaciti ili u grupni boks ili u boks za osemenjavanje. Ukoliko se nalaze u grupnim boksevima treba ih držati u manjem grupama, od 5 do 10 nazimica u boksu i maksimalnom razlikom u kilaži od 10 do 15 kilograma.


Za krmače i nazimice koje se nalaze u boksu za osemenjavanje potrebna jačina svetla je 200 luksa iznad glave, 16 sati dnevno. Optimalna temperatura u  objketu je 19 °C.
Krmače i nazimice u ovoj fazi proizvodjne popiju od 5 do 8 litara vode dnevno pa im treba obezbediti neograničenu količinu sveže vode.



Potrebna količina čistog vazuha:
110 m3/h – optimalno
185 m3/h – maksimalno

Prasilište

Sa aspekta uslova držanja ova proizvodna faza je specifična zbog velike razlike u temperaturi koja je potrebna krmačama i temperaturi koja je potrebna prasadima na rođenju.
Prasad se rađaju sa veoma malim rezervama energije pa im je potrebno obezbediti minimum 34 stepena. To se postiže podnim grejanjem ili grejnim pločama koja se postavljaju u delu boksa gde borave prasad kao i infracrvenim lampama. Sa druge strane optimalna temperatura koja je potrebna krmačama u prasilištu iznosi 19°C. Ovu razliku u temperaturi nije moguće obezbediti bez adekvatne ventilacije. Potrebna količina čistog vazuha:

  • 350 m3/h – optimalno
  • 595 m3/h – maksimalno

 
Količina sveže vode u prasilištu je takođe veoma bitan faktor. Krmače u laktacji konzumiraju od 25 do 35 litara vode dnevno. Da bi se zadovoljile potrebe krmače i prasadi potrebno je obezbediti protok vode od 4 l/min kada se koristi 20% pojilica u objektu.
Veličina boksa u prasilištu je 2,7m x 1,7m dok je veličina uklještenja unutar boksa 2,4m x 0,65m.
 

Pitajte stručnjaka



PERIOD SUPRASNOSTI/GRAVIDITETA