Griža repova kod svinja
Griža repova kod svinja
Griža repova kod svinja
Griža repova kod svinja
Griža repova kod svinja
Griža repova kod svinja

Griža repova kod svinja

Kanibalizam svinja, odnosno griža repova, je oblik u poremećaju ponašanja svinja, koji se najčešće javlja kod tovnih kategorija. Problemi ovog tipa nose sa sobom velike ekonomske gubitke, kako direktne tako i indirektne. Direktna  uginuća, smanjenje prirasta, produženje vremena tova i lečenje nose velike troškove i utiču na sam profit.

Sam uzrok ovog problema je multifaktorijalan i do danas se ne može definisati jasan razlog koji dovodi do pojave ovog patološkog stanja. Sva istraživanja vode ka tome da veliki uticaj imaju greške u samoj tehnologiji držanja i ishrani svinja, mada se ne isključuje ni genetski uticaj. Gustina naseljenosti, broj hranidbenih mesta, nedovoljan broj pojilica ili slab protok vode na pojilicama, preveliko strujanje vazduha, zagušljivi objekti, nedovoljno izbalansirani obroci sa manjkom sirovog proteina, celuloze ili pojedinih nutrijenata takođe može biti okidač za ovakvo ponašanje kod svinja. Takođe veliki akcenat se stavlja i na samu dužinu odsečenog repa, tj. treba težiti ka tome da kod prasadi repovi budu odsečeni na istoj dužini. Loši zoohigijenski uslovi sa velikim variranjima ambijentalne temperature takođe se prepisuju kao mogući uzrok. Takođe mešanje više legala, problem je učestaliji kod čistih ili F1 rasa, nego kod tovnih hibrida odnosno trorasnih ili četvorasnih meleza. U početku sve počinje kao igra, gde svinje grizu ograde, opremu da bi kasnije krenule da se grizu međusobno. Najčešće sa grižom počinju ženska grla.
Klinička slika varira, nekada se u boksu primeti par nagrižeih repova, pa do toga da svinjama nedostaje ceo rep pa čak i da imaju otvorene rane na bokovima i predelu butova. Samo krvarnenje, kao i ukus krvi izazivaju dodatnu agresiju kod svinja.  


Rane predstavljaju otvorena vrata infekcije i mogućnost za ulazak mnogih patogena, koji se dalje mogu izazvati infekciju. Najčešći uzročnik koji je tu svakako prisutani  Streptococcus suis, ali i drugi uzročnici mogu dovesti do gnojnih upala sa stvaranjem apscesa, pneumonija, sepse i drugih generalizovanih infekcija.
Terapija zavisi od procenta i same težine oštećenja kod životinja. Antibiotska terapija i/m sa aplikovanjem antibiotskih sprejeva i praškova na rane mogu pomoći kod blažih slučajeva. Takođe dosta dobre rezultate pokazuje i ubacivanje igračaka, lanaca, ali i slame u boks sa životinjama. Veći akcenat je potrebno dati samoj prevenciji razvoja ovog poremećaja.  Takođe rano otkrivanje i izbacivanje iz boksa agresivnih životinja ima pozitivan uticaj na prevazilaženje ovog problema. A to se ogleda kroz:

  • pravilno kupiranje repova,
  • adekvatan mikroklimat objekta,
  • smanjenje gustine naseljenosti životinja i
  • dobro izbalansirane obroke shodno zahtevima kategorije.

Pitajte stručnjaka

 
 


PERIOD SUPRASNOSTI/GRAVIDITETA