Aktivnosti za dobar start laktacije
Aktivnosti za dobar start laktacije
Aktivnosti za dobar start laktacije
Aktivnosti za dobar start laktacije

Aktivnosti za dobar start laktacije

Autori: Nikola Šaponjić, Slobodan Petrović

Veoma je važno uložiti nekoliko minuta dnevno u svaku kravu u zapatu u prve dve nedelje nakon teljenja. Ovim aktivnostima se postiže mnogo što se tiče zdravlja životinja i uspešnog starta laktacije. Koji su to parametri na koje treba obratiti pažnju?

Različita naučna istraživanja su dala odgovor na ovo pitanje. Zaključak ovih istraživanja glasi: pažljivo posmatranje, beleženje i analiza 5 parametara u prve dve nedelje laktacije može značajno doprineti dobrom startu laktacije. To su sledeći parametri:

  • Način držanja tela;
  • Visina telesne temperatura;
  • Izgled vaginalnog iscedka;
  • Izgled mleka;
  • Napunjenost buraga.

Utvrđivanje načina držanja tela na osnovu kretanja životinje

Način držanja tela se određuje na osnovu izgleda leđne linije i načina kretanja životinje. Kretanje životinje se rangira na skali od 1 do 5. Zdrava životinja dobija ocenu 1 i njena leđna linija je u stojećem stavu ravna, a kretanje je normalno (neupadljivo).  Kod ocene 2 životinja ima horizontalnu leđnu liniju, ali se uočava blagi poremećaj tokom kretanja. Ocena  3 podrazumeva da životinja ima blago savijenu leđnu liniju i vidno hramlje.  Kod ocene 4 leđa su vidno savijena, glava je savijena na dole i jedva se oslanja na jedan ekstremitet. Ocena 5 podrazumeva da životinja vidno hramlje i ne oslanja se na ekstremitet. Kada lečiti životinje? Već kod ocene 2 treba obrtiti pažnju na životinju. Kod ocene 3 se životinja mora pregledati i što je moguće pre lečiti.

Merenjem telesne  temperatur u rektumue dobijamo puno informacija

Nekoliko dana pred porođaj redovnim mererenjem telesne temperature životinje uvek u isto vreme možete predvideti porođaj 24 sata unapred. Kod krave pre porođaja temperatura  iznosi oko 39 ˚C. 24 sata pre teljenja ona pada na oko 38,5 ˚C. Nakon teljenja merenje temperature predstavlja obavezu! To se naročito isplati u prvih pet dana nakon teljenja. Zdrava životinja ima telesnu temperaturu u vrednosti od 38,2 ˚C do 38,8 ˚C. Ako temperatura padne ispod 38,2 ˚C to može biti znak mlečne groznice (hipokalcemija). Ko brzo sprovede terapiju može prevenirati pojavu kliničkih simptoma bolesti i samim tim obezbediti dobar start tekuće laktacije. Kod povećanja temperature preko 39 ˚C odmah se sumnja prevenstveno na zapaljenje materice ili vimena. Da bi se to odredilo neophodno je utvrditi izgled vaginalnog sekrta i mleka, što spada u gore navedene parametre ispitivanja. Brza dijagnostika i lečenje se u svakom slučaju isplate!

Ocena vaginalnog sekreta

Kod ove metode se određuje količina (mala, srednja, velika), konzistencija (rastegljiv, vodeni, gus sa primesama krvi, gnoja, delova posteljice), izgled (čist ili zamućen, beličast, žuti, crven, braon) i miris ( bez mirisa ili neprijatnog mirisa). Nakon porođaja izbacivanje posteljice se odigrava normalno u okviru 6-8 sati. Normalno je da se u naredne 2-3 nedelje iz materice izlučuje braonkasto-crvena sluz koja ne smrdi.Ako se u tom periodu iz materice izlučuje beličast zamućeni iscedak, sa primesama pahuljica gnoja ili ako smrdi, možemo sumnjati na upalni proces u materici. Ovo zahteva brzu intervenciju veterinara. Akutne upale materice se dešavaju uglavnom nakon teških porođaja, nehigijenskih porođaja ili nakon zadržavanja posteljice i to uglavnom u prve dve nedelje nakon teljenja. Ove životinje imaju povišenu temperaturu i poremećaj opšteg stanja. Neophodna je hitna intervencija nadležnog veterinara.

Ocena izgleda mleka (kolostruma)

Primena Šalmov-og testa je moguća još u stadijumu lučenja kolostruma. Neosporno je to da je sadržaj somatskih ćelija u kolostrumu povišen u odnosu na normalno mleko i da će Šalmov test u sve četiri četvrtine (posudice) pokazati najmanje +, ali razlika u izgledu kolostruma u pojedinim posudicama mogu ukazati na upalu vimena u prvim danima laktacije. Merenje telesne temperature i bakteriološko ispitivanje mleka može potvrditi ili eliminisati ovu sumnju. Zbog toga je važno raditi Šalmov test u prvih 14 dana nakon teljenja kod problematičnih ili sumnjivih grla jedanputa dnevno. Veoma je bitna blagovremena dijagnostika i lečenje upale vimena.

Ocena napunjenosti buraga 

Veliki broj istraživanja pokazuje da su krave sa lošom konzumacijom hrane na početku laktacije kasnije kandidati za ozbiljne reproduktivne probleme. Uz pomoć ocene napunjenosti buraga se može oceniti konzumacija hrane datog grla. I ovde postoji sistem ocenjivanja izgleda leve gladne jame sa ocenama od 1 do 5. Ocena 1: gladna jama duboko ulegnuta i  kožni nabor koji ide od karlične kvrge se prostire pod pravim uglom na dole ka buragu. Gladna jama, kada se gleda sa strane, ima izgled pravougaonika.To znači da krava nije ništa jela i da je vidno bolesna. Neophodno je obratiti pažnju i na ostala 4 parametara i doneti odluku šta dalje raditi. Ocena 2 : kožni nabor od karlične kvrge se prostire koso na dole i napred, što daje izgled trougla gladnoj jami. Gladna jama je takođe veoma ulegnuta i to je tipičan nalaz za krave u prve dve nedelje nakon teljenja. Obratiti pažnju na ove životinje. Ocena 3:više se ne uočava  kožni nabor, a gladna jama je blago ulegnuta. Takvo stanje napunjenosti buraga je poželjno i to je izraz dobre konzumacije hrane i njene dobre pasaže kroz digestivni trakt. Ocena 4: više se ne uočava gladna jama, samo se uočavaju poprečni nastavci kičmenih pršljenova. Ovakva ocena je poželjna za krave na kraju laktacije i u zasušenom period. Ocena 5: koža stomaka je veoma napeta, ne vidi se prelaz između rebara i gladne jame, burag je pun i ne uočavaju se više poprečni izdanci kičmenih pršljenova. Ovo stanje je isključivo moguće videti kod zasušenih krava i predstavlja potencijalni problem u sledećoj laktaciji.

 

Zaključak

Ključ za dobar start laktacije, za zdravu i plodnu životinu je na vreme prepoznati problem, postaviti dijagnozu  i blagovremeno sprovesti adekvatnu terapiju. Sa ocenom gore navedenih parametara u prve dve nedelje nakon teljenja može se značajno doprineti funkcionalnom početku laktacije, čime dobijamo visokoproizvodne životinje sa normalnom dužinom servis perioda.

Ocena 3 životinja ima blago savijenu leđnu liniju. (Swissgenetics)
 
Napunjenost buraga - ocena 2: gladna jama ima izgled trougla (Swissgenetics)

Pitajte stručnjaka



PERIOD SUPRASNOSTI/GRAVIDITETA